Warning: plgContentMavikThumbnails::imageReplacer(): Argument #1 ($matches) must be passed by reference, value given in /home/radisici/public_html/plugins/content/mavikthumbnails/mavikthumbnails.php on line 160
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

samsung pm1733 696x392Bez obzira da li razmišljate o kupovini “klasičnog” tvrdog diska (HDD) ili SSD-a, morate znati da oni imaju svoj vijek trajanja. HDD je dugo slovio kao disk koji je sporiji, ali može izdržati duži period pisanja/brisanja nego SSD. No, sa zadnjim generacijama SSD-a, to više nije slučaj. SSD-ovi su 5-10 puta brži nego klasični diskovi, a također su mogli izdržati godinama. Ipak, nakon određenog vremena, došao bi im kraj.
Samsung je rekao da ima rješenje za to i da će taj problem riješiti s novim SSD-ovima s PCIe Gen4.

 

FIP tehnologija

Ti novi SSD-ovi s četvrtom generacijom PCIe-a, bi trebali imati novu Samsungovu tehnologiju FIP, odnosno “fall-in-place”. Ono što FIP tehnologija omogućuje je da će disk moći procijeniti kada će određeni dio SSD-a prestati raditi ili postati nečitljiv, te će disk sam kopirati podatke s tog dijela diska, odnosno SSD-a, na novu lokaciju. Tako, diskovi “neće umirati”, nego će nastaviti raditi normalno, samo će se ponekad smanjiti veličina tog diska. I naravno, čipovi na SSD-u koji neće radit će se “odstraniti”, te se više neće uzimati u obzir za snimanje podataka na njih. U biti radi se o sustavu “data recoveryja”. Disk sam procijeni kada određeni čip postaje neupotrebljiv, miče podatke s njega i na njega više “ne računa”.

19 novih SSD-ova

Zanimljiv koncept kojeg ćemo prvo vidjeti u data centrima. Tamo su najpotrebniji jer takvi centri moraju osigurati integritet podataka i minimalnu zamjenu diskova, pa će se nakon toga “pustiti” u masovnu upotrebu. Kad će se to dogoditi, ne znamo, ali sigurno neće prije 2021. godine.
Samsung će uskoro predstaviti 19 novih SSD-ova za data centre. Ti modeli će imati oznake PM1733 i PM1735.

PM1733 serija će doći u 10 različitih modela. 6 modela će biti 2.5 inčni SSD-ovi (U.2 form factor), te će nuditi od 960 GB do 15.63 TB. Ostala četiri diska će biti “HHHL card-type” diskovi veličine između 1.92 TB do 30.72 TB. Svi diskovi garantiraju jedan DWPD (engl. Drive writes per day) idućih 5 godina.
Ostali, PM1735 diskovi će biti malo “jači” i nudit će tri DWPD-a idućih 5 godina i bit će maksimalne veličine 12.8 TB. Većina diskova će imati brzinu sekvencijalnog čitanja od 6.400MB/s do 8.000MB/s, te brzinu sekvencijalnog pisanja od 3.800MB/s.

“Softverska inovacija”

Ovi diskovi nude i dvije “softverske inovacije”. Prva je virtualizacijska tehnologija koja nudi da se pojedinačni SSD pretvori u 64 “manja diska” kako bi se mogli iskoristiti za nezavisne virtualne workspaceove. Druga je “V-NAND machine learning tehnologija”, koja će pomoći da se preciznije predvidi i verificira karakteristika svake pojedine ćelije na SSD-u, te bilo kakva varijacija, što bi trebalo pomoći u boljim performansama diska. Kako će to točno raditi ne znamo, no jedva čekamo i sami probati FIP tehnologiju i SSD-ove koji se neće odjednom pokvariti i uništiti nam podatke “bez ikakve najave”.