Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Windows Core OS 696x447Windows Core OS: Sve što trebate znati – Uskoro se pojavljuje potpuno nova verzija sustava Windows, ali on neće zamijeniti Windows 10

Svaka nova verzija sustava Windows donosi nove značajke i elemente korisničkog sučelja. Sada, s novim trendom sklopivih ili “foldable” telefona, laptopa s dva zaslona i raznim drugim eksperimentalnim faktorima oblika zaslona, priprema se novi Windows operativni sustav o kojem se još uvijek malo govori.

 

Poznat kao Windows Core OS, ova nova verzija Windows-a bit će jedinstveni univerzalni operativni sustav za sve vrste uređaja – telefone, laptope, desktop računala, nove vrste zaslona koji se spajaju u jedan, headsetove i još mnogo toga. Očekuje se i da će biti laganiji i puno učinkovitiji u odnosu na Microsoftove prethodne Windows OneCore inicijative.

Evo svega što do sada znamo o Windows Core OS-u

Microsoft je već predstavio Windows Core OS na dva uređaja: HoloLens 2 i Surface Hub 2X. No, tvrtka službeno nije spomenula svoje planove za operativni sustav niti je o tome uopće puno govorila. Teško je napomenuti kada će točno Core OS biti “pušten”, jer je to bila tema koja nije spomenuta na godišnjoj Microsoft konferenciji Build Developer u svibnju 2019.

Zaposleni u tvrtki, međutim, nastavljaju ažurirati svoje LinkedIn profile na spomenuti projekt i objavljuju savjete o napretku u razvoju operativnog sustava. Microsoftov nadolazeći drugi Surface event zakazan za 2. listopada mogao bi biti i prilika za otkrivanje Core OS-a. Iako Microsoft o tome ne govori puno, Core OS je stvaran i mogao bi promijeniti Windowse kakve smo znali do sada.

Što je Windows Core OS?

Operativni sustav pokretat će „C-Shell“ koji će pomoći u dijeljenju uobičajenih iskustava u Core OS Windows-u kao npr. Start Menu, na različitim vrstama uređaja. Cilj je da se iskustva Windows-a u stvarnom vremenu prilagode uređaju – s jednim sučeljem za bilo koji Windows uređaj, pod istim uvjetima da se vaš 12-inčni Surface Pro može prebaciti s radnog sučelja na sučelje tableta dizajnirano tako da bude prilagođeno dodiru. ,

Windows Core OS vjerojatno neće biti nadogradnja na sustavu 10. Glasine pokazuju da je riječ o potpuno novom operativnom sustavu koji će biti dizajniran za instalaciju samo na novim tipovima uređaja. Tu bi mogli biti uključiti i uređaji poput Surface Centaurus ili Lenovo sklopivi OLED ThinkPad. Također će se vjerojatno prodavati proizvođačima i potrošačima računala kao lagana alternativa modernom sustavu Windows 10.

A što će se dogoditi sa sustavom Windows 10? Prema izvještaju iz Windows Central-a, Windows 10 će se i dalje redovno ažurirati uz Core OS. Novi Core OS plasirat će se na tržište za lakše uređaje, slično kao na uređajima poput Chromebooka i iPada, dok će se Windows 10 držati tradicionalnih prijenosnih I stolnih računala, za igranje, programere, stvaratelje sadržaja itd.

Na temelju Microsoftove liste poslova za Core OS Project, također možete očekivati ​​da će Core OS pokretati klasične .exe i Win32 programe kao što je Google Chrome. Čak postoji mogućnost da CoreOS bude kompatibilan s Androidovim aplikacijama, navodi se u izvještaju iz Forbesa. Napokon, kao i kod Windowsa 10, još jedan cilj Core OS-a je također ubrzati proces Windows Updatea prilikom ažuriranja operativnog sustava.