Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ua3dMPgu velikadonacija 475 316 85 s c1Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović potpisao je danas u Sarajevu sa devet zdravstvenih ustanova dokumente o primopredaji medicinske opreme koju je donirala Vlada Japana u vrijednosti oko 290.000 eura.

Osmanović je rekao da je Vlada Japana donirala medicinsku opremu koja je danas postala vlasništvo devet zdravstvenih ustanova u BiH.

"Ova donacija osigurana je na osnovu Sporazuma o razmjeni nota između Vijeća ministara BiH i Vlade Japana iz 2014. godine", naveo je on i dodao da će donirana medicinska oprema doprinijeti poboljšanju kvaliteta usluga zdravstvene zaštite, posebno u oblasti kirurgije, ginekologije, pedijatrije.

Osmanović je naglasio da ukupan iznos ovog granta namijenjen sektoru zdravstva iznosi oko 550.000 eura, a u tijeku su pripreme za realizaciju preostalih sredstava, koja će biti iskorištena za nabavu potrebne medicinske opreme.

On je napomenuo da BiH ima dobru suradnju sa Vladom Japana, koja je nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u BiH poslala značajne donacije.

Veleposlanik Japana u BiH Kazuya Ogawa  rekao je da je ova oprema namijenjena za devet zdravstvenih ustanova u BiH, dodajući da je zdravstveni sektor jedan od prioriteta pomoći Vlade Japana.

"Japan je do sada obezbijedio oko 150 milijuna KM za zdravstvene ustanove širom BiH", naglasio je on i dodao da će to i dalje biti jedan od prioritetnih sektora kada je u pitanju realizacija japanskog programa pomoći za BiH.

Ogava je podsjetio da BiH i Japan ove godine obilježavaju 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i da se nada kako će ova današnja ceremonija, posebno kada su u pitanju krajnji korisnici, ostati upamćena kao znak dobre bilateralne suradnje između Japana i BiH.

Riječ je o opremi koju su proizvela japanska mala i srednja poduzeća, a koja će danas postati vlasništvo ustanova - Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, Univerzitetske bolnice Foča, Univerzitetskog kliničkog centar Tuzla, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kantonalnih bolnica u Orašju, Livnu i Goraždu i Zdravstvenog centra u Brčkom.

PayPal Donations

Enter Amount

Najčitanije danas

Radišići Portal

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com