cesnjakOvih dana na bijelom luku češnjaku se mogu uočiti žuti ili bijelo-sivi listovi češnjaka nakon povremenih kiša u zadnjih 15 dana te nakon prohladnog i suhog početka proljeća. Žućenje listova može biti posljedica navedenog vremena (prohladno ili burovito vrijeme) ali može biti uzrok i razne bolesti češnjaka, a one su:

1.SIVA TRULEŽ- uzrokuje ju gljiva iz roda Botrytis tijekom vlažnih godina. Simptomi na listovima su vodenaste pjege i trulež gornjeg dijela lukovice. Zaraženi biljni dijelovi su pokriveni sporama gljiva koje čine gustu sivu prevlaku. Za suzbijanje ove bolesti nije dozvoljen nijedan preparat-fungicid.

2.BIJELA TRULEŽ- uzrokuje ju gljiva iz roda Scelortium i to je najopasnija bolest lukovičastog povrća, a koja najčešće napada češnjak. Prvi znak je žućenje lista na nadzemnim organima. Zaraženo lišće najprije odumire od vrha prema dolje i postaje suho i smeđe. Vidljiva je bijela prevlaka, odnosno micelij gljiva. Zaštita se provodi sa fungicidima Folicur EW 250

3.SUHA TRULEŽ- uzrokuje ju gljiva iz roda Fusarium i simptomi se lako prepoznaju. U početku se listovi savijaju i postaju klorotični. Kad su vlažni uvjeti cijeli su listovi presvučeni sivo-ljubičastom prevlakom sporonosnih organa, a zaštita se provodi sa jednim od navedenih fungicida-Acrobat, Dithan, Quadris, Ridomil gold,Tazer i Zakeo.

4.HRĐA- uzrokuje ju gljiva iz roda Puccinia, a zaštitu provodimo sa Folicurom, Nativo i dr.

U ovom slučaju još ne znamo o čemu se radi, odnosno što je uzrok žućenja ili pobjeljivanja listova češnjaka, a moguće uzroke smo naveli. Ipak prema dosadašnjim iskustvima i pronalaskom trulih glavica češnjaka nakon sabiranja veća vjerojatnost jest da se ipak radi o jednoj od navedenih bolesti.