sarkasiljive1 880x495Vrijeme je za zaštitu bilja od štetnika i bolesti unatoč prohladnom proljeću za ovu godinu. Actara je insekticid i namijenjen je zaštiti bilja od štetnika. Sadrži aktivnu tvar Tiametoksam koji pripada organskoj skupini neonikotinoida. Actara je sistemik, a sistemici kao zaštitno sredstvo prodiru u biljku i kruže putem sokova te od primjene vrše zaštitu novoizraslih izboja i listova u roku od 2-3 tjedna.

Actara WG 25 je namijenjena zaštiti voćaka- jabuke, breskve, kruške, ukrasnog bilja, duhana, vinove loze i citrusa od lisnih ušiju. Iako je list uvrnut zbog štetnika sredstvo i dalje vrši zaštitu jer prodire u biljku.

Međutim, pored jabuke po upustvima nije namjenjen zaštiti šljive od vrlo opasne uši-šljivine uvijalice, iako sam tretirao šljivu sa Actarom protiv navedenog štetnika. Napominjem da se šljivina uš uvijalica pojavila prije 6 dana i vidjet ćemo učinak nakon tretiranja sa Actarom. Zaštita od šljivine uši uvijalice se obavlja sa insekticidima kao Fastac, Decis i dr.