Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

untitled 6 880x495Kraj je mjeseca sječnja i početak veljače kada se obavljaju pojačani radovi u vinogradu i voćnjacima .U tijeku je rezidba na rod ili podmlađivanje stabala voćaka, a početak sadnje višegodišnjih nasada. Svakako da je akutni problem nedostatak radne snage koji prati ovu grane poljoprivrede.

Pa tako ovih dana zatekosmo dva starija djelatnika u vinogradu i voćnjaku u D.Radišićima, Boleka i Loleka. Dok Bolek obavlja radnju obrezivanja vinograda i voćnjaka, Lolek istovremeno vrši radnju skidanja rozgve ili lozine u vinogradu i odnošenje grana od stabala voćaka. Međutim, pomalo neobično je to da Lolek istovremeno sa jednom rukom skida šibove loze, a drugom obavlja crtanje na platnu-motiv vinograda. U susjednom redu na kraju se nalaze diple-muzički instrument ako zatreba da se može i zasvirati. Bolek mu reče da se ne može istovremeno obavljati dvije radnje, a na to mu Lolek odgovara: „Tko tebi smeta da u jednom redu zakačiš pilu, a u drugom redu velike makaze pa radi kao i ja!“. Međutim, Bolek mu odgovara da on to radi sve u jednom redu.

Dok su oni razgovarali naiđe jedan poznanik i poznajući Loleka uzima mobitel i dakako slika ga govoreći mu da će ga staviti na portal dodajući mu da mu nije potrebno raditi zbog velike mirovine. No, na to mu Lolek odgovara da je on poput orla i da mora pribaviti hrane za 8 orlića u gnijezdu.

-Pustite vi orla, to je njemački znak ,odgovara Bolek, pa nastavlja: mi Hrvati imamo galeba kao Jadransko more ili  hercegovački znak kamen ili drača.

Poznanik Vice ponovno priupita Loleka: „Da li si ti tata orao obučio male orliće da sami pribave hrane“?

Međutim, tu nasta naguravanje dok nije intervenirao Bolek.

„Požurimo da ovo završimo, jer će vinograd i voćnjak kasnije blagosloviti fra.Vlado da ova 2020.godina bude klimatski bolja u odnosu na prošlu 2019.godinu“- rekao je Bolek.

Ovo je jedan primjer kako se ovih dana na hercegovačkim vinogradima ili voćnjacima može uglavnom vidjeti po starija radna snaga. Demografija nam je katastrofalna jer nas je sve manje, kako kod Hrvata takvo je stanje i u Europi. Trenutno nas je na zemlji 7.75 milijardi, a procjena je da će nas biti 9 milijardi u 2050.godini. Sve nas je više, a na pragu su klimatske promjene. Kažu znastvenici da je već odavno nastupilo masovno izumiranje vrsta i da je to normalna prirodna pojava i da je toga bilo i prije u povijesti majke zemlje.

Proći će nebo i zemlja, veli Isus, a moje riječi ostaju zauvijek…

Najčitanije danas

PayPal Donations

Enter Amount

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com