Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 D719310 DxOTijekom ljeta 2018.godine na prostoru zaseoka Mrljanovca smještenog između Gornjih I Donjih Radišića sa radom bagera od puta koji vodi prema kuli Herceguše  do Marićeva doca, ispod Rogića lazine u dužini oko 500 metara probijen je put širine od 2.5metra. Prema dostupnim informacijama koje sam dobio radi se o budućoj biciklističkoj stazi, a put se dalje nastavlja do kote obala pa dalje vodi do Marića kuća i spušta se do Lavrića kuća te na kraju čini jedan krug, zatim od Marića kuća do uzletišta za paraglajdere do groblja Krvnica pa preko G.Radišića opet do uzlaznog puta za Mrljanovac. Radi se o ukupnoj stazi za bicikliste oko 20 ili više kilometara. Sigurno da je akcija hvale vrijedna i nadamo se da će u skoroj budućnosti na prostoru Ljubuškog biti i više ovakvih staza koje bi doprinijele bavljenju sportom i zdravom življenju, a sa svrhom i  pružanja turističkih usluga.

Zatim bi nešto rekao za potrebe duhovnog života na ovim našim prostorima.

Od Stećka ili bazena za vodu koji se nalazi na putu Herceguši-Kokot pa pješačkim putem koji vodi do zaseoka Mrljanovac (točnije do Marićeva doca) označen je Križni put. Svaka postaja je predstavljena sa jednim od stabala listopadnog ili zimzelenog drveta koji rastu kao autohtoni na ovim našim prostorima. Navodim redom sljedeće postaje sa stablima:

1-postaja šipak ili nar, punica granatum.

2 postaja,  brijet, ulmus minor.

3 postaja, kostila, celtis australis.

4, postaja, zelenika, phillyrea latifolia,

5 postaja, smrdljika, pistacija terebintus.

6 postaja, smrika,juniperus oxicedrus.

7 postaja, bagrem,robinija  pseudoacacija.

8 postaja, obični grab,carpinus betulus,

9 postaja,zečija tilovina, calutea arborescens.

10 postaja,hrast-dub,quercus pubescens

11 postaja,jasen,fraxinus ornus.

12 postaja rašeljka, prunus mahaleb,

13 postaja,klen,acer campestre,

14 postaja drača ili Isusov trn, palliurus spina christi.

Križni put sa stablima koji predstavljaju naše križeve i Isusov križ ima za cilj u duhu sv.Frane da više pažnje obratimo na očuvanje i zaštite prirode pa i same flore i faune, jer ne treba isticati da naš planet je sve više ugrožen, a rezultat utjecaja čovjeka na prirodu su i klimatske promjene.

Druga aktivnost na duhovnom planu je i izgradnja kapelice posvećene sv.Anti, a nalazi se na putu Herceguši na granici Ljubuškog i Donjih Radišića, na prijedlog svećenika. Kapelica se gradi sa ciljem smanjenja broja osoba koji sebi oduzimaju život, a takvih je poveći broj u ovom okrugu gdje se i nalazi buduća kapela. Prisjetimo se, Sv.Ante je jednu žensku osobu odvratio od utapanja u more.

Najčitanije danas

PayPal Donations

Enter Amount

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com