Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bijela mušica e1528438745425Bijela mušica ili štitasti moljac (Trialeurodes vaporariorum) je značajni štetnik na povrću i cvijeću u zatvorenim prostorima te se svake godine pojavljuje u jačem intenzitetu. Najčešće vrši napad na rajčici, paprici ili krastavcima te na cvijeću. Radi suzbijanja nužno je utvrditi brojnost pomoću žutih ljepljivih ploča.

Bijela mušica je mali kukac, veličine do 2mm. Tijelo i krila su prekriveni voštanim praškom što mu daje bijelu boju, a po veličini i boji je dobila ime bijela mušica. Odrasli oblici živahno lete.

Ličinka je pokretna nekoliko sati, zatim se pričvrsti na stalnom mjestu (plosnata tijela) i sliči štitastim ušima, također je bijele boje i zove se bijela pupa.

Bijela mušica je meta parazitske osice Encarsia formosa koja se uzgaja u laboratoriju i koristi se za biološko suzbijanje bijele mušice. Ličinka osice se razvija u ličinki štitastog moljca ili bijele mušice, pa ona pocrni. Osice se koriste kod proizvodnje rajčice i paprike, a manje kod krastavaca. Koriste se i druge osice Eretmecerus eremicus-ERCAL ili Eretmocerus mundus-BEMIPAR.

Štetnik bijela mušica izlučuje mednu resu i kasnije se razvijaju gljive čađavice i lišće pocrni te odumire, čime se značajno umanjuje prinos povrća.

Za zaštitu od insekticida koristimo pripravke: Actellic EC 50, Talstar, Fastac i Decis, a svakako treba voditi računa o karenci.

Foto: preuzeto sa stranice grama.com.hr